ministarstvo190

Pretraga

Na kanalu DTD u Kajtasovu (BELA CRKVA) od 03.07 do 09.07.2023 god. održaće se Svetsko prvenstvo za nacije u disciplini fider

SP_Logo_beli.png   

Na Dunavcu U APATINU održaće se Svetsko prvenstvo za dame od 21.08. do 27.08.2023. godine

logo_2023_1.jpg 

o savezu

kontakt

fipsed logo

cips logo

reklama

OBAVEŠTENJE SPORTSKIM ORGANIZACIJAMA O PRIMENI NOVOG ZAKONA O SPORTU

Београд,

28.04.2011. године

Бр. 03-146

 

 

СПОРТСКИМ САВЕЗИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Предмет: Обавештење спортским организацијама у вези примене новог Закона о спорту

Поштовани спортски пријатељи,

 

Као што сте упознати, нови Закон о спорту ступио је на снагу 12.04.2011. године и од тог дана почео је да тече рок од годину дана за усаглашавање општих аката и рада организација из области спорта са новим Законом о спорту, укључујући и обавезу спортских удружења, друштава и савеза да се пререгиструју код Агенције за привредне регистре.

Нови Закон о спорту је донео велике новине за будући рад спортских организација и савеза, а Спортски савеза Србије има сазнања да поједине „Агенције” покушавају да то искористе за брзу и лаку зараду нудећи клубовима и савезима различите услуге у вези примене новог Закона о спорту.

Спортски савез Србије у договору са Министарством омладине и спорта РС жели да вам укаже да пребрзо и неприпремљено улажење у процес трансформације може имати штетне последице по рад организација у области спорта укључујући и непотребне трошкове.

Разлога има неколико:

-         Спортски савез Србије и Министарство омладине и спорта планирају, и већ су почели да одржавају инструктивна саветовања широм Србије на којима све заинтересоване спортске организације могу добити неопходне информације везане за примену новог Закона о спорту.

-         Нови Закон о спорту предвиђа доношење великог броја подзаконских аката, од којих нека морају бити донета у првих неколико месеци и без којих није могућа адекватна примена новог Закона о спорту.

-         Министарство омладине и спорта интезивно ради на доношењу тих подзаконских аката и потребно је сачекати да они буду донети (макар кључни), као што су:

  • Правилник о вођењу регистра;
  • Правилник о условима за обављање спортских активности и делатности;
  • Правилник о обављању стручног рада у спортским организацијама;
  • Правилник о матичним евиденцијама;
  • Правилник о спортским гранама и сл.

 

-         Закон о спорту је успоставио пирамидалну структуру организације спорта у Републици Србији. На врху пирамиде се налазе национални спортски савези који доносе спортска правила за област коју покривају.

-         Сви клубови, удружења и нижи савези су у обавези да своја акта усагласе са тим спортским правилима, те је стога важно да се национални спортски савези трансформишу и ускладе са новим Законом о спорту и донесу своја општа акта па тек онда да се трансформишу остале њихове чланице.

-         Спортски савез Србије током ове године планира да својим чланицама пружи сву неопходну помоћ у процесу трансформације.

 

Спортски савез Србије и Министарство омладине и спорта препоручују да не журите са трансформацијом, поготово што ни регистар у Агенцији за привредне регистре неће бити оперативан пре средине августа 2011. године и да сачека званична објашњења и тумачења од стране Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије.

С попштовањем,

 

 

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР

 

др Дане Корица

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Prijava Korisnika

Lajkujte nas na Facebook

ministarstvo omladine i sporta

sportski savez srbije logo

reklama2

top